Η ΠΕΚΟΠ, το σωματείο καθαριστριών στο οποίο είναι γραμματέας η Κωνσταντίνα Κούνεβα, έχοντας και τη στήριξη του δυναμικού κινήματος συμπαράστασης που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση εις βάρος της, συνεχίζει τον αγώνα για την εκδίωξη του εργολάβου-δουλέμπορου (ΟΙΚΟΜΕΤ) και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Ήδη το κίνημα έχει φέρει σε δύσκολη θέση το δημόσιο, σε δύο μεγάλους χώρους εργασίας όπου μέχρι πρότινος αλώνιζαν ελεύθερα οι δουλέμποροι τύπου Οικονομάκη:
Τον ΗΣΑΠ και το ΑΠΘ (αριστοτέλειο πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης).
Αυτή τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις της ΠΕΚΟΠ με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΣΑΠ για το θέμα της εκδίωξης της ΟΙΚΟΜΕΤ, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ δήλωσε ότι θα υποβάλει πρόταση στο ΔΣ του ΗΣΑΠ για προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, με μοριοδότηση των ήδη εργαζόμενων στην καθαριότητα ως υπάλληλοι της ΟΙΚΟΜΕΤ. Σε καμιά στιγμή της συζήτησης, όμως, δεν ακούστηκε από το στόμα του λέξη για καταγγελία της σύμβασης με την ΟΙΚΟΜΕΤ.
Όταν τέθηκε καθαρά και επιτακτικά το αίτημα να διώξει τον Οικονομάκη και την εταιρία του, επικαλέστηκε τις ανάγκες καθαριότητας των σταθμών και των συρμών του ΗΣΑΠ, στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που μπορεί να πάρει χρόνο (βέβαια, το πόσο χρόνο θα πάρει είναι κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης και όχι γραφειοκρατικό).
Οπως είναι εύκολα κατανοητό, η εμπλοκή αφορά το μεσοδιάστημα από την εκδίωξη του εργολάβου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη από τον ΗΣΑΠ προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Γι’ αυτό το μεσοδιάστημα η μόνη λύση είναι η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οχτάμηνες), «για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών» (άρθρο 20 ν. 2190/94). Όμως αυτό το τελευταίο μπορεί να γίνει μόνο με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Άρα και η κυβέρνηση είναι στο στόχαστρο και ο αγώνας θα είναι σκληρός.
Όλη αυτή η διαδικασία (προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, αρχικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια με συμβάσεις αορίστου χρόνου), με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, αποκλείει όσους μετανάστες δεν είναι από χώρες-μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, για να μιλάμε με πραγματικά δεδομένα, αποκλείει όσους δεν κατάγονται από τις 12 νέες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Το ρατσιστικό πλέγμα που έχει δημιουργήσει το ελληνικό κράτος, με την επίκληση «εθνικών λόγων», απαγορεύει στους μη κοινοτικούς να προσλαμβάνονται από το δημόσιο και από επιχειρήσεις που ελέγχει το δημόσιο, την ίδια ώρα που τους επιτρέπει να εργάζονται στους ίδιους «εθνικά ευαίσθητους» χώρους ως υπάλληλοι των εργολάβων-δουλέμπορων. Είναι ένα βαθιά αντι-εργατικό και ταυτόχρονα ρατσιστικό πλέγμα που πρέπει να αγωνιστούμε για να καταργηθεί και το σημείο που έχει φτάσει ο αγώνας του κινήματος αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα βοηθά για να αναδειχτεί αυτός ο στόχος και να γίνει στόχος του κινήματος:
-Έξω τώρα οι δουλέμποροι – Λουκέτο τώρα στις μαφιόζικες επιχειρήσεις τους.
-Άμεση πρόσληψη των αγωνιζομένων καθαριστριών.
-Κατάργηση τώρα των ρατσιστικών, αντιεργατικών νόμων.
Τίποτα δεν τελείωσε. Θα μας βρουν μπροστά τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου