Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κινηματογραφικές προβολές στην Στρούγκα

οι κινηματογραφικές προβολές στην Στρούγκα συνεχίζονται. Από αυτή την Κυριακή, αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Ξεκινάμε με το "Ούλοι εμείς εφέντη" του Λεωνίδα Βαρδαρού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η ταινία στρέφει το βλέμμα της στα τέλη της δεκαετίας του '40 στο νησί της Ικαρίας. Όταν ο εμφύλιος πόλεμος τελειώνει, μια μικρή αντάρτικη ομάδα ερμηνεύει την απόφαση «το όπλο παρά πόδα» της κομματικής γραμμής με το δικό της τρόπο, δίνοντας το έναυσμα για μια περιπέτεια που θα λήξει μετά από έξι χρόνια. H ζωή των ανταρτών στη ρουτίνα τους αλλά και στις κρίσιμες καταστάσεις, η αλληλεγγύη αλλά και οι αντιθέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους.

H σχέση τους με τον πληθυσμό του νησιού και με έναν πολιτισμό που διατηρεί τη δύναμή του να λειτουργεί αυτόβουλα, πέρα από τις επιταγές της εξουσίας και τις πολιτικές ζυγαριές των καιρών, συνθέτουν το χρονικό της ταινίας, που επιζητά να ανασυστήσει μια στιγμή από τη νεότερη ελληνική ιστορία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή για την παγίωση θεσμών και καταστάσεων στις επόμενες δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία