Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΟΧΙ στο ΦΑΣΙΣΜΟ!

Από το λεξικό νεοελληνικής γλώσσας:

φασισμός ο [fasizmós]: 1. πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς, με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, που καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και βασίζεται στο μονοκομματισμό και στον ολοκληρωτισμό: Ο ~ αιματοκύλησε την Ευρώπη. Δε θα περάσει ο ~! 2. (ιστ.) δικτατορικό καθεστώς που, με αρχηγό το Mουσολίνι, επικράτησε στην Iταλία: Ο ιταλικός ~ κράτησε από το 1922 ως το 1943.
3. χαρακτηρισμός αυταρχικής ενέργειας, πράξης ή καταπιεστικής, δεσποτικής συμπεριφοράς.

Εκτός από το φασισμό που ηττήθηκε στρατιωτικά στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει ο φασισμός που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και δεν ηττήθηκε ακόμα:

-Φασισμός είναι άνθρωποι δια της βίας και της φοβέρας να εξουσιάζουν, και άνθρωποι δια της βίας και του φόβου να εξουσιάζονται.

-Φασισμός είναι η νομοθετική εξουσία (βουλή), δικαστική εξουσία (δικαστήρια), εκτελεστική εξουσία (αστυνομία, υπηρεσίες) να αντιμετωπίζει τους πλούσιους και εξουσιαστές ως ανώτερους ανθρώπους από τους φτωχούς και εξουσιαζόμενους.

-Φασισμός είναι τα σύνορα, οι στρατοί, οι σημαίες και οι θρησκείες που χωρίζουν τους ανθρώπους ενώ δεν έχουν τίποτα για να χωρίσουν.

-Φασισμός είναι το καθημερινό, οργανωμένο ψέμα των τηλεοπτικών δελτίων και οι «κοινές γνώμες» των τηλεπαράθυρων που μόνο κοινές δεν είναι.

-Φασισμός είναι η λογοκρισία της ελεύθερης γνώμης, της έκφρασης, και της κριτικής σε ό,τι μας φοβίζει, σε ό,τι μας καταπιέζει

-Φασισμός είναι ο καθημερινός φόβος που νιώθουμε για τον ισχυρότερο, για το αφεντικό, για τον υπουργό, το δικαστή, τον αρχιμανδρίτη, τον αστυνομικό.

-Φασισμός είναι ο καθημερινός φόβος που μας ζητούν να νιώθουμε για το λαό που ζει πέρα από τα σύνορα, φασισμός και το μίσος που μας ζητούν να δείχνουμε στους γείτονες «για το καλό της πατρίδας».

-Φασισμός είναι ο φόβος που μας λένε πως θα ‘πρεπε να νιώσουμε για τον ξένο και φοβισμένο μετανάστη με το που έρχεται στη γειτονιά μας, φασισμός και η εκμετάλλευση, τα βασανιστήρια και οι απελάσεις που περιμένουν το μετανάστη που ζει στη γειτονία μας.

-Φασισμός είναι η από φόβο εγκατάλειψη της ελπίδας για πραγματική ελευθερία για όλους εμάς μαζί, με αντάλλαγμα την ελπίδα μίας ασφαλούς φιλήσυχης ζωής μες τη μοναξιά, μιας ζωής κλεισμένης σ’ ένα τσιμεντένιο κουτί, σ’ ένα αστραφτερό αυτοκίνητο, σ’ ένα της μόδας συνολάκι.

-Φασισμός είναι να μαθαίνουν τα παιδιά το φόβο στα σχολεία και να βαδίζουν στρατιωτικά κάτω από μιαν εξέδρα που πάνω της είναι όλοι αυτοί που συμβολίζουν το φόβο την ημέρα της επετείου του...

ΟΧΙ στο ΦΑΣΙΣΜΟ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας