Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Για όλους τους λόγους του κόσμου... Κατάληψη στη Νέα Φιλαδέλφεια!


Για να μη γεράσουμε, περιμένοντας…

ΟΧΙ ΠΙΑ ΜΟΥΓΚΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ «ΣΤΡΟΥΓΚΑ»



Διανύουμε μια περίοδο έντονων κοινωνικών αλλαγών και ανακατατάξεων με την παγκόσμια οικονομική κρίση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σάρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών δαπανών του κράτους. Οι απόπειρες για ιδιωτικοποίηση στη παιδεία και στην υγεία συνεχίζονται αδιάκοπα. Το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό παρά τις υποσχέσεις για διατήρηση της νομοθεσίας φαίνεται να ανοίγει ξανά δημιουργώντας ανασφάλεια σε εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η διαφθορά του κράτους αποκαλύπτεται συνεχώς με τα σκάνδαλα να διαδέχονται το ένα το άλλο (βλέπε siemens, Βατοπέδιο, δομημένα ομόλογα, υπουργούς εντολοδόχους επιχειρηματιών). Η ανεργία αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν λύσεις στον ορίζοντα και τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας γίνονται όλο και περισσότερα, η καθημερινή ζωή μας ολοένα και δυσκολότερη…


Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο η εξέγερση του Δεκέμβρη έδειξε το δρόμο της αντίστασης. Έδειξε ότι δεν είμαστε η αδιάφορη νεολαία του Playstation, ότι έχουμε όνειρα στη ζωή μας, ότι δεν έχουμε παραδοθεί αλλά και ότι ξέρουμε να διεκδικούμε. Αποτέλεσμα του γενικότερου κλίματος του Δεκέμβρη ήταν και η κατάληψη πνευματικού κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και η συνέχεια μετά το τέλος της κατάληψης με την «Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας».


Οι κινήσεις αυτές ξεκίνησαν με προβληματισμό, ερωτήματα και ανησυχία για την επιτυχία τους και τη μαζικοποίησή τους αφού δεν είχε γίνει στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο στην περιοχή μας. Αυτό που διαπιστώσαμε στην πορεία, είναι πως οι δράσεις μας αγκαλιάστηκαν και βρήκαν βοήθεια από πολλούς νεολαίους και εργαζόμενους που έσπευσαν σε θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις, πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων της περιοχής μας.

Η στήριξη και η συμμετοχή των πολιτών του δήμου στις έως τώρα δράσεις μας, μας δίνουν το κουράγιο και την αισιοδοξία να συνεχίσουμε βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.



Κουραστήκαμε να βλέπουμε εδώ και χρόνια τους ελεύθερους δημόσιους χώρους συνάντησης των πολιτών και τους χώρους πράσινου να λιγοστεύουν, να ρημάζουν και να χάνονται κάτω από την πίεση επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων. Πρόσφατα παραδείγματα όπως η κοπή από τον δήμο Αθηναίων των ελάχιστων αιωνόβιων πεύκων που είχαν απομείνει στην πολύπαθη Πατησίων, αλλά κυρίως η άμεση αντίδραση των πολιτών με φύλαξη του πάρκου και δημιουργία ενός ελεύθερου τόπου συνάντησης, προβληματισμού, δημιουργίας και πολιτισμού για όλους, μας δείχνουν το δρόμο.



Επιλέγουμε να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο όπου οι κάτοικοι θα μπορούμε να συναντιόμαστε, να συζητούμε, να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να δρούμε συνδιαμορφώνοντας πάνω σε ζητήματα πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτικά. Για να πάψουμε να είμαστε θεατές μιας θλιβερής κατάστασης, να ξεκουνήσουμε από τον καναπέ και τις καφετέριες. Για να νιώσουμε ξανά τη χαρά της δημιουργίας, της αλληλεγγύης και του διαλόγου. Ξεκινάμε σήμερα με την ελπίδα και τη δύναμη που μας δίνει ένας τέτοιος στόχος:


Ο απελευθερωμένος πλέον χώρος «Η ΣΤΡΟΥΓΚΑ» Δεκελείας 116 να γίνει σημείο αναφοράς και δράσης για τη πόλη μας.



Αν δεν υπάρχουν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ


Θα τους ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.



ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ