Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη




Γυναίκα, μάνα, μετανάστρια, καθαρίστρια, συνδικαλίστρια. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ετών 44, από τη Βουλγαρία. Ήταν μία από εκείνες κι εκείνους τους «αλλοδαπούς» που καθαρίζουν τους σταθμούς του ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ), όταν εμείς φεύγουμε. Δείτε τους! Είναι οι άνθρωποι με τις έντονες κίτρινες και κόκκινες μπλούζες που στην πλάτη γράφουν ΟΙΚΟΜΕΤ.

Η ΟΙΚΟΜΕΤ είναι η εταιρία που πληρώνεται από τον ΗΣΑΠ για να καθαρίζει τους σταθμούς του ηλεκτρικού. Πρόκειται για εκμεταλλευτές δουλεμπόρους και μαφιόζους. Εργολάβοι με πολιτικές γνωριμίες που γίνονται σε μία νύχτα «επιχειρηματίες» που εμπορεύονται εργαζομένους.

Η Κωνσταντίνα έπιασε δουλειά σαν καθαρίστρια στην ΟΙΚΟΜΕΤ και έγινε γραμματέας του σωματίου καθαριστριών Αττικής. Ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με τη διοίκηση της ΟΙΚΟΜΕΤ καθώς δεν ήταν «συνδικαλίστρια» τύπου ξεπουλημένων καρεκλοκένταυρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που όλοι ξέρουμε, αλλά μία αληθινή, μαχητική συνδικαλίστρια που απαιτούσε βαρέα ένσημα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τις παράνομες απολύσεις, τις αυθαίρετες μειώσεις μισθών, την κακομεταχείριση, τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΟΙΚΟΜΕΤ και όχι μόνο.

Η διοίκηση της ΟΙΚΟΜΕΤ επιστράτευσε κάθε μέσο για να την κάνει να σωπάσει. Τη δωροδόκησαν. Προτάθηκε στην Κωνσταντίνα να πάρει υψηλότερη θέση στην εταιρία, με διπλό μισθό. Αν και σε μεγάλη ανάγκη, αρνήθηκε. Έπειτα η μάνα της απολύθηκε από την ΟΙΚΟΜΕΤ με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά δεν μπόρεσαν να ξεφορτωθούν και την ίδια καθώς η εργατική νομοθεσία απαγορεύει την απόλυση συνδικαλιστών.
Άρχισαν οι εργοδοτικές αναφορές και τα απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι της. Η Κωνσταντίνα δεν πτοείται, αλλά στις 26 Νοεμβρίου 2008 δηλώνει σε Βέλγο ρεπόρτερ:


«Με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν!»


Στις 22 Δεκεμβρίου 2008, γυρίζοντας βράδυ στο σπίτι της, η Κωνσταντίνα δέχτηκε επίθεση απίστευτης βιαιότητας με βιτριόλι από αγνώστους. Την περιέλουσαν με το οξύ και την ανάγκασαν να το καταπιεί! Παραμορφώθηκε το πρόσωπό της, έχασε το ένα της μάτι και τις φωνητικές της χορδές, καταστράφηκε ο οισοφάγος και το στομάχι της.


Ο ΗΣΑΠ, η ΔΕΗ και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, να διακόψουν άμεσα τις συμβάσεις τους με την ΟΙΚΟΜΕΤ, διαφορετικά είναι συμμέτοχοι στο έγκλημα.


Να κλείσει άμεσα η ΟΙΚΟΜΕΤ και όλες οι δουλεμπορικές εταιρίες υπενοικίασης εργαζομένων.


Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει.


Πορεία, το Σάββατο 31/01/09 στον Πειραιά,

όλοι στο σταθμό του ΗΣΑΠ στις 12.00


Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας

Μπουλντόζες - τραμπούκοι και σήμερα στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων



Το πάρκο (οικόπεδο πλέον) έχει ισοπεδωθεί και οργωθεί κυριολεκτικά, ακόμη και η παιδική χαρά έχει υποστεί ζημιές από τις μπουλντόζες που έφερε ο Κακλαμάνης καθώς επίσης ξεριζώθηκαν και τα δεντράκια που είχαν φυτευτεί χτες από κατοίκους.

Σήμερα Τετάρτη, ξημερώματα και πάλι, για να μην προλάβουν να μαζευτούν αρκετοί κάτοικοι, έφτασαν στο πάρκο ο Παπαδάκης ο οποίος δηλώνει αντιδήμαρχος των καταστημάτων της περιοχής, ο Λαγός πρόεδρος του διαμερισματικού συμβουλίου, Πλατόπουλος υπέυθυνος παιδείας του Δήμου Αθηναίων (οι δύο πρώτοι ανήκουν στον κομματικό συνδιασμό του Κακλαμάνη και της ΝΔ) οι οποίοι είχαν φέρει μαζί τους ως περιφρούρηση 40-50 μπράβους/τραμπούκους μεταξύ των οποίων αναγνωρίστηκαν και συμβασιούχοι του Δήμου (αυτή είναι η δουλειά για την οποία τους προσέλαβε άραγε ο Δήμος Αθηναίων;) καθώς επίσης και χρυσαυγίτες και φασίστες του ΛΑΟΣ γνωστοί οι περισσότεροι για την παρακρατική τους δράση στην περιοχή.

Οι παραπάνω τραμπούκοι, φασίστες, ως παρακράτος στη θέση των μπάτσων κατά το σύνηθες, καθώς οι μπουλντόζες άρχιζαν να ισοπεδώνουν ό,τι είχε απομείνει από το παρκάκι και να ξεριζώνουν τα νέα δεντράκια, επειτεθήκαν σε όσους από τους κατοίκους ήταν παρόντες τραυματιζοντας άσχημα μια διαμερισματική σύμβουλο κι έναν κάτοικο.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΠΑΡΚΑΚΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ (ΠΛ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ)
ΣΤΙΣ 7:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ