Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Cine Strouga: Προβολές αντιφασιστικών ταινιών τον Ιούνη

Κυριακή 10/6, "Τενεκεδένιο ταμπούρλο", του Φόλκερ Σλέντορφ (1979)
Το Ντάντσινγκ, που σήμερα λέγεται Γκντανσκ και ανήκει στην Πολωνία, φιλοξενούσε στο μεσοπόλεμο τρεις κοινότητες: Πολωνούς, Γερμανούς κι Εβραίους. Στην πόλη αυτή γεννιέται το 1924 ένα παιδί με πρόωρη ανάπτυξη και ιδιαίτερα χαρίσματα, ο Όσκαρ. Ο Όσκαρ μπροστά στα σύννεφα του πολέμου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποκρισία και τον παραλογισμό του κόσμου των μεγάλων, αρνείται στα τρία χρόνια του να μεγαλώσει άλλο. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκίντερ Γκρας.

Κυριακή 17/6, "Κυνηγώντας φασίστες" (2008)
Παρίσι, αρχές της δεκαετίας του '80: οι πρώτοι σκίνχεντς εμφανίζονται στην πόλη και για μια ολόκληρη δεκαετία προκαλούν και τρομοκρατούν τη νεολαία της μητρόπολης με ρατσιστικά εγκλήματα. Η αντίδραση δε θ' αργήσει να έρθει: ομάδες νέων συγκροτούνται και ξεκινάει ένας αληθινός πόλεμος ενάντια στις ναζιστικές επιθέσεις.

Κυριακή 24/6, "TAXI", του Κάρλος Σάουρα (1996)
Ο Κάρλος Σάουρα δίνει μια ζοφερή εικόνα του υπόγειου φασισμού και ρατσισμού στη σύγχρονη Μαδρίτη, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας λαμπερής Νέας Ευρώπης η οποία κρύβει μαύρες τρύπες, όπου κυοφορούνται νεοφασιστικές ιδέες ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 8 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη, φυσικά.

Συλλογική κουζίνα στη Στρούγκα

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι μαζευόμαστε στη Στρούγκα, μαγειρεύουμε και τρώμε...

Σας περιμένουμε.