Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Δεύτερο κείμενο κατάληψης Ν. Φιλαδέλφειας

Από τα μέσα του Δεκέμβρη 2008, με πρωτοβουλία κατοίκων της γειτονιάς μας
αποφασίστηκε να καταληφθεί το Πνευματικό κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας με σκοπό τη δημιουργία ενός κέντρου αγώνα εν καιρώ εξέγερσης που ξέσπασε με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό.

Με την πάροδο του χρόνου, αναλογιζόμενοι κοινές ανάγκες και επιθυμίες για
ουσιαστική και συλλογική παρέμβαση και προώθηση ζητημάτων σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο, δημιουργήθηκε η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας.

Με κοινό το πρόταγμα της αυτοοργάνωσης, έξω από κόμματα και θεσμικούς φορείς,
με ισότιμο λόγο και ελεύθερη συμμετοχή, η συνέλευση απέκτησε λόγο και δράση
αλλά και ευρεία συμμετοχή κόσμου. Η ανάγκη μας να στεγάσουμε κοινές δράσεις
και πρωτοβουλίες μας οδήγησε στην κατάληψη ενός δημοτικού χώρου, της πρώην «Στρούγκας», στη Λ. Δεκελείας 116.

Με αυτές τις διαδικασίες, η ανοιχτή συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού, απελευθερώνοντας έναν δημοτικό χώρο που παρέμενε για πάνω από 10 χρόνια κλειστός, ερειπωμένος και
ανεκμετάλλευτος. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε εδώ έναν χώρο συνεύρεσης, δημιουργίας, πολιτικής δράσης και ψυχαγωγίας έξω από ιεραρχικές και εμπορευματικές λογικές.

Επιλέξαμε να κάνουμε κατάληψη θέλοντας να απελευθερώσουμε το χώρο από κάθε ιδιοκτησία και τον κάνουμε προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο, καθώς οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε εμάς, και όχι σε κάποιο αφηρημένο «δημόσιο» που σπεύδει να τους τσιμεντοποιεί και να τους αποξενώνει από τους πολίτες. Δεν ζητήσαμε την έγκριση καμίας αρχής για να στεγάσουμε τις επιθυμίες μας.

Τέτοια εγχειρήματα είναι μέρος ενός αγώνα ενάντια στη λήθη, τη μοναξιά και την εξατομίκευση...
Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι... είναι δίκαιοι και πάνω απ’ όλα: εφικτοί αν το πιστέψουμε.

Αλλά και η επιλογή της χρονικής στιγμής μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι έντονες μέρες που ζούμε, όπου η ελεύθερη κοινωνική ή πολιτική ζύμωση δείχνει να είναι το ζητούμενο για μια μεγάλη μερίδα κόσμου, όπου η αυτοργάνωση ξεπηδάει σαν ανάγκη σε πολλές ακόμα γειτονιές, μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε έχοντας τη βεβαιότητα πλέον ότι δεν είμαστε μόνοι.

Διανύοντας μια εποχή όπου κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης και αντίστασης γίνεται απόπειρα να καταπιεστεί και να κατασταλεί με τα πιο βίαια μέσα, που το κράτος με φορέα «δημοκρατικών» νόμων τον εισαγγελέα Σανιδά και φορέα «δημοκρατικής» βίας την ΕΛ.ΑΣ. εξαπολύει απειλές και επιθέσεις προς τέτοια εγχειρήματα , η κίνησή μας αυτή αποτελεί την έμπρακτη απάντηση.
Χτυπώντας έναν από μας, μας χτυπάνε όλους. Θα απαντήσουμε συλλογικά.


ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ' ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου