Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Συλλογική κουζίνα στη Στρούγκα: Επιστρέφοντας στα βασικά

Η τροφή είναι η πρώτη βασική ανάγκη επιβίωσης για το ανθρώπινο είδος. Ωστόσο, δεν φτάνει μόνο αυτό για να ζήσεις. Εδώ, στη γειτονιά μας, για την ώρα καταφέρνουμε λίγο-πολύ να καλύψουμε αυτή τη βασική ανάγκη. Ο καθένας μόνος του, όμως. Κι εμείς εδώ στη Στρούγκα είμαστε αρκετά προβληματισμένοι μ' αυτό.

Παίρνουμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλη τη γειτονιά γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε.

Αυτό το τραπέζι δε θα είναι όπως τ' άλλα. Για να συμβεί, πρέπει όλοι να βάλουν το χεράκι τους. Πρέπει να φέρεις τη μυστική συνταγή της γιαγιάς σου. Πρέπει ν' ανακατέψεις τη φασολάδα για ένα τέταρτο. Καμιά μανούλα, καμία σύζυγος και κανένας σερβιτόρος δε θα σε εξυπηρετήσει. Και στο τέλος, θα πρέπει να πλύνεις το πιάτο σου, ίσως και του διπλανού σου.

Πρόκειται για ένα τραπέζι αυτενέργειας, για μια στιγμή όπου ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ισότιμα στο μέτρο των δυνατοτήτων του για να επιτευχθεί ένας κοινός σκοπός, η ικανοποίηση δύο αναγκών, αφενός της τροφής κι αφετέρου της επικοινωνίας. Πρόκειται, επίσης, για ένα τραπέζι αλληλεγγύης, αλλά όχι φιλανθρωπίας. Είναι ένα τραπέζι στο οποίο θα δυναμώσουμε τους δεσμούς μας.

Θεωρούμε ότι η σημερινή μέρα είναι μια πρώτη απόπειρα να βρεθούμε όλοι μαζί, να φάμε, να γνωριστούμε, να μιλήσουμε.

Φιλοδοξούμε τις επόμενες φορές ν' ανοίξουμε κι άλλες συζητήσεις: για την ποιότητα της διατροφής, για την παραγωγή των πρώτων υλών, για τον τρόπο της διανομής τους.

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ!

Σάββατο, 17 Δεκέμβρη - μαζευόμαστε στις 12 το μεσημέρι για να μαγειρέψουμε και να φάμε όλοι μαζί

1 σχόλιο: