Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ντανταϊσμός και σουρεαλισμός στον κινηματογράφο


βάλ' το παράθυρο στην πρίζα
η φαντασία στην εξουσία
κάλεσε το καλοριφέρ
Άνοιξε γκάζι με το μυαλό σου
δώσ' τη μπουγάδα στην εφορία

Πέμπτη 11/11 στις 8μμ στη "Στρούγκα"


γράψ' ένα σύνθημα στο ασανσέρ

βάλε ταχύτητα με την καρδιά

9 σχόλια:

  1. 11.11
    σημαδιακή μέρα!

    Στις 11 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου (συνθηματικά, την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα) στη Γηραιά Αλβιώνα όλα «παγώνουν» για ένα λεπτό σιγής στη μνήμη των νεκρών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πολίτες έχουν στο πέτο τους μια παπαρούνα στη μνήμη των πεσόντων στις μάχες που έγιναν σε γαλλικό έδαφος σε τοποθεσίες με παπαρούνες. Μέσα στις τόσο «απασχολημένες ζωές» μας, ένα λεπτό σιγής-μνήμης αποκτά ιδιαίτερη αξία για να θυμηθούμε τι ζήσαμε ως λαοί και να αναρωτηθούμε για το μέλλον μας. Η Ιστορία έχει καταγράψει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 11.11.1918, όταν συνήφθη η ιστορική συμφωνία λήξης του πολέμου σε ένα βαγόνι τρένου στην πόλη Compiθgne. Εκείνη την ημέρα στις 10.58 το πρωί σκοτώθηκε ο τελευταίος στρατιώτης τού εν λόγω πολέμου. Ακολούθησε ειρήνη, αλλά φευ! Οι αντίπαλοι ύστερα από 20 χρόνια μόλις κατρακύλησαν ξανά πίσω στον όλεθρο του δεύτερου αυτή τη φορά Παγκοσμίου Πολέμου.

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=215399&dt=04/10/2007

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...το κίνημα Νταντά γεννήθηκε στη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916. Ο δημιουργός του κινήματος ήταν ο Τριστάν Τζαρά.

    Το πρώτο μανιφέστο του ντανταισμού βρίσκεται εδώ:

    http://el.wikisource.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%8A%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D_%281916%29

    Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των νεαρών ήταν το μίσος και η αηδία ενάντια στη φρίκη του πολέμου. Ένιωσαν πολύ μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνοντας ότι η λογική, η ηθική, η θρησκεία, οι παραδοσιακές αξίες και τα ιδανικά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον πόλεμο και θεώρησαν ότι ο κόσμος, αντίθετα από αυτό που τους έλεγαν οι γονείς και καθηγητές τους, βρισκόταν σε ηθική και πνευματική παρακμή.

    Οργάνωσαν λοιπόν ποιητικές βραδιές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συνήθως κατέληγαν σε διαδηλώσεις, για να διακηρύξουν, κάνοντας όσο περισσότερο θόρυβο μπορούσαν, την αντίθεσή τους σε αυτή την παρακμή της κοινωνίας. Συνδέοντας άμεσα την τέχνη με τη ζωή, ο Ντανταϊσμός θεώρησε ότι για να έρθει κάτι εντελώς νέο, θα πρέπει η πρώτη να δείξει το δρόμο στη δεύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραια εκδηλωση φαινεται! να πω κι εγω δυο λογακια:

    το Νταντα κινημα,ενα κινημα υπερ του παραλογου κ κατα της ανθρωπινης λογικης(!), με δυο λογια οι Ντανταιστες πιστευαν πως στη
    φυση κυριαρχει το παραλογο κ μεσω αυτου η αρμονια κ πως απο την αλλη ο ανθρωπος διεκατεχεται απο λογικη(ολα αυτα την εποχη που ξεκινουσε ο α' παγκοσμιος πολεμος)αρα αφου ο ανθρωπος ειναι λογικος και πρατει πραγματα οπως αυτος αυτοκαταστροφικος πολεμος, η λυση ειναι η φυση κ το παραλογο χαος που την χαρακτηριζει οδηγωντας την στην αρμονια κ οχι η ανθρωπινη λογικη.

    το πρωτο dada εργο τεχνης αν θυμαμαι καλα ηταν ενα τελαρο με ενα αδειο μπουκαλι μεσα.mπορουμε να πουμε πως ηταν μια επιθεση στην κατεστημενη τεχνη,στην κοινωνια ολοκληρη που μεσα της γεννιοταν τοτε ο φασισμος κ ειχε στοχο να στρεψει την προσοχη του κοσμου στην υποκρισια κ εσωτερικη διαβρωση του δυτικου πολιτισμενου κοσμου.

    η φρικη του πρωτου παγκοσμιου πολεμου ξεπερασε ομως και τις προειδοπειησεις τον ντανταιστων με αποτελεσμα το νταντα να χαθει η να δωσει τι θεση του στον υπερρεαλισμο(Νταντα+Συμβολισμος+Εξπρεσσιονισμος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καταπληκτικά τα σχόλιά σας ανώνυμοι!

    δείτε κι αυτό...

    υπερρεαλισμο(Νταντα+Συμβολισμος+Εξπρεσσιονισμος)

    http://stelios-kolopaido.blogspot.com/2010/11/blog-post_09.html

    είθε να κάνουμε κάτι ανάλογο ως Στρούγκα στις επόμενες εκλογές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. άλλος ένας απελευθερωμένος χώρος

    http://sxoleio12.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. nai kala, eprepe na erthoume apo ekei me ta giaourtia na deite ti paei na paei dada stin praksi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χεχεχε σωστος ο παιχτης! γιαουρτι σακουλας που κολλαει. αλλα μετα αν σου ρχοταν καπελο το καλαθακι με τα κωλοχαρτα, θα ηταν μεσα στο παιχνιδι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. suntrofika,,,
    oi epithetikes kiniseis tis kiriarxias th sigekrimenh xronikh periodo apaitoun tharros kai mia orgi pou na organothei sosta,,,allios den exei noina na prosegizzeis tin koinonia...stin ousia i kinonia prepei na praksei na paiksei na anatrepsei,na antepitethei sto telos...einai omorfo nadimioyrgoume ma einai k omorfh ekeini i stigmi poy diasaleueis thn taksi aytou tou kosmou...as organosoume lipon oloi tis domes tis epithesis..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΛΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή