Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το διάλειμμα #1: Αντιφασιστική παρέμβαση σε σχολεία στη Ν. Φιλαδέλφεια

Αυτή την εβδομάδα, Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, έγιναν μοιράσματα στα σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας, γυμνάσια και λύκεια. Το κείμενο που μοιράστηκε είναι μια πρωτοβουλία μαθητών-φοιτητών από τη Στρούγκα, για το αντιφασιστικό. Στόχος είναι μια αντιφασιστική παρέμβαση στα σχολεία, να μας μάθουν οι μαθητές, να γνωρίσουν ποιοι είμαστε και τι λέμε. Να δουν και τα παιδιά αλλά και οι φασίστες και οι πυρήνες τους στα σχολεία, ότι είμαστε και θα είμαστε εδώ, ενεργοί.

Σαν μια πρώτη προσπάθεια πήγε καλά. Γενικά, είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά των μαθητών για το θέμα. Υπάρχει γενικά καλό κλίμα και διάθεση για συζήτηση.

Έχουμε σκοπό να επανέλθουμε με δεύτερο έντυπο, κινούμενοι στην ίδια λογική. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ…
Σε περιόδους κρίσης του συστήματος, πάντοτε ο φασισμός απευθύνθηκε στις μάζες με σκοπό να τις αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές αιτίες των καθημερινών προβλημάτων τους.
Ζώντας λοιπόν, σε μία εποχή στην οποία βιώνουμε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία ραγδαία διάδοση της φασιστικής ιδεολογίας αλλά και την αύξηση των ρατσιστικών πράξεων.
Είναι λογικό οι προπαγανδιστικοί τους μηχανισμοί να απευθύνονται πρώτα στις κοινωνικές ομάδες που είναι δομικά αλλά και ιδεολογικά πιο ανοιχτές, σε κοινωνικές ομάδες δηλαδή όπως αυτή των ηλικιωμένων ή των μαθητών, κοινωνικές ομάδες χωρίς συνεκτική οργάνωση, χωρίς συγκεκριμένα και κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά, που αποτελούν μάλλον πιο πολύ, δημογραφικές ομάδες. Και αυτό ακριβώς κάνουν.

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ...
Με τα γνωστά επιχειρήματα και προτάγματα, με τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίο τράγο, γίνεται μια προσπάθεια από το φασιστικό μέτωπο να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα πραγματικά και ουσιώδη ζητήματα. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις του δείχνουν ότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε αριθμητικά μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, προερχόμενο δε από διαφορετικούς και ετερόκλητους μεταξύ τους, χώρους, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα του εκφασισμού της κοινωνίας είναι υπαρκτό.
Ο διαρκής αυτός εκφασισμός της κοινωνίας γίνεται συνεχώς και πιο εμφανής.
Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων εις βάρος μεταναστών. Εις βάρος ανθρώπων που συναντάμε καθημερινά σε κάθε γειτονιά, ανθρώπων που προσπαθούν με αξιοπρέπεια να δουλέψουν, να σπουδάσουν και να ζήσουν μαζί μας, δίπλα μας. Κι ακόμη, ανθρώπων που τα παιδιά τους είναι συμμαθητές μας κι οι γονείς μας συνάδελφοι στη δουλειά. 
Συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των μαθητών που εισχωρούν και δρουν σε φασιστικές - ρατσιστικές οργανώσεις.
Ανάμεσα στ’ άλλα, φορείς της ρατσιστικής βίας είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, παιδιά 16, 17 και 18 χρονών.
Οι μαθητές στο σύνολό τους πρέπει να βρίσκονται απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους φαινόμενα, ενάντια σε κάθε είδους φασιστική - ρατσιστική βία!
Συνεχώς, τα ξεσπάσματα αυτά ρατσιστικών συμπεριφορών βρίσκουν στους κόλπους τους μαθητές, παιδιά 16, 17 και 18 χρονών.

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ…
Είναι το πλέον σίγουρο ότι, κατά τη διάρκεια της σχολικής σου ζωής, έχεις βιώσει τέτοιες συμπεριφορές, είτε λεκτικών, είτε σωματικών επιθέσεων, σε βάρος μεταναστών. Όμως, αν σκεφτείς την καθημερινή σου επαφή με την τοπική κοινωνία και τους μετανάστες της, τα μέχρι τώρα βιώματά σου, όλα αυτά δικαιολογούν μέσα σου αυτές τις επιθέσεις; Σκεπτόμενος και σκεπτόμενη όλα αυτά, έχεις καταλήξει ότι πράγματι οι μετανάστες και οι μετανάστριες είναι η πηγή των κακών και αξίζουν μίας τέτοιας βίαιης και απάνθρωπης αντιμετώπισης; 
Είναι χρέος σου να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση των ανθρώπων αυτών, των ανθρώπων που καθημερινά υφίστανται τέτοια συμπεριφορές, σκεπτόμενος, αρχικά, καθαρά κοινωνικά και ανθρωπιστικά.
Σε δεύτερο χρόνο, η απάντηση σε τέτοια φαινόμενα υπερβαίνει μία κοινωνική και ανθρωπιστική αντιμετώπιση. Ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι μέσω του διαβάσματος και της προσωπικής ενασχόλησης με το φαινόμενο, ίσως και σε ένα πιο θεωρητικό επίπεδο. Μέσω του διαβάσματος αυτού, σου δίνεται η ευκαιρία να διαμορφώσεις μία κριτική ικανότητα η οποία να σου επιτρέπει, μόνος σου να απαντάς σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Μία κριτική ικανότητα η οποία να λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός απέναντι στον καθένα που προσπαθεί να σε πείσει να στραφείς προς την άκρα δεξιά, κατά των μεταναστών και ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό.
Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει, δυστυχώς, έξω απ’ το πλαίσιο του σχολείου, ακριβώς επειδή και το σχολείο έμμεσα λειτουργεί προς την ίδια κατεύθυνση. Ακριβώς επειδή ο ρόλος που το σχολείο διαδραματίζει
στην κοινωνία είναι τέτοιος ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συστήματος και επομένως είναι κατά κάποιο τρόπο απέναντι σε μία τέτοιου είδους προσπάθεια. 
Θεωρούμε ότι είναι χρέος του καθενός από εμάς, μέχρι η ίδια η κοινωνία να είναι έτοιμη να αντιδράσει και να είναι σε θέση να αναλύσει και να καταπολεμήσει το φαινόμενο να αποσαφηνίσει λίγο το φαινόμενο.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ…
ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Η πιο αντιδραστική μορφή δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου, στηριζόμενη σε τρομοκρατικές τακτικές, που την εγκαθιδρύει η ιμπεριαλιστική αστική τάξη με σκοπό να συντρίψει την αντίσταση της εργατικής τάξης και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας. 
Αποτελεί πολιτικό-κοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, βασιζόμενο στον ολοκληρωτισμό. 
Ιδεολογικά, αποτελεί τον πιο μαύρο σκοταδισμό, μία “φιλοσοφία” και “ηθική” στηριζόμενη στον ρατσισμό και τον φυλετισμό.
Αυτά που κυρίως χαρακτηρίζουν τον φασισμό είναι η κατάργηση όλων των “δημοκρατικών ελευθεριών”, ακόμα και των πιο στοιχειωδών, η διάλυση κάθε εργατικής και προοδευτικής οργάνωσης και η εγκαθίδρυση καθεστώτος ανοιχτής τρομοκρατίας, με σκοπό να κρατηθεί με κάθε κόστος στην εξουσία η αστική τάξη αναπαράγοντας μέσω των μηχανισμών της, την κυρίαρχη ιδεολογία της.
Για το σκοπό αυτό, επιστρατεύεται κάθε μηχανισμός τον οποίο η αστική τάξη ελέγχει (αστικά κόμματα, Μ.Μ.Ε., εκπαίδευση κλπ). Προσπαθεί μέσα απ’ τους μηχανισμούς αυτούς να προβάλλει την “εθνική ενότητα”, το “εθνικό συμφέρον”, την “εθνική ανωτερότητα” ως κύριο μέλημα του καθενός.
Στην ελληνική περίπτωση για την ενδυνάμωση του αισθήματος της «εθνικής ανωτερότητας», χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους.
Προσπαθούν, μέσω αυτών, να πείσουν το λαό ότι για την ανεργία, για την εγκληματικότητα και τη βία, την ευθύνη την έχουν οι μετανάστες. Προσπαθούν εν ολίγοις, με κάθε τρόπο, προβάλλοντας τα παραπάνω ως «πηγή όλων των κακών» να αποπροσανατολίσουν το λαό από την πραγματική αιτία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από το ίδιο το σύστημα.
Πηγή όλων των κακών δεν είναι οι μετανάστες. Για την ανεργία και την εγκληματικότητα, δεν ευθύνονται οι μετανάστες, αλλά το ίδιο το σύστημα.
Εγκληματικότητα υπήρχε ανέκαθεν και η αύξηση αυτής είναι ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης. Αιτία δεν είναι οι μετανάστες, όσο κι αν προσπαθούν να φανεί έτσι. Αιτία της εγκληματικότητας, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι η ανεργία και αιτία αυτής, η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.
Όσο αυτό δε γίνεται αντιληπτό από την πλειοψηφία του λαού, δεκανίκια όπως αυτό της άκρας δεξιάς θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να αποκτούν δύναμη. Θα δημιουργείται, πρόσφορο έδαφος για εθνικιστικές, φασιστικές, ακροδεξιές και ναζιστικές αντιλήψεις. Θα δίνεται βήμα σε εκπροσώπους ακροδεξιών αντιλήψεων, θα προωθείται η φασιστική ρητορεία.
Πρέπει λοιπόν καθένας από μας να σταθεί, συλλογικά και οργανωμένα απέναντι. Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε για την εξάλειψη κάθε στοιχείου φασισμού και ακροδεξιών αντιλήψεων, από κάθε κομμάτι της κοινωνίας από τη δουλειά, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...
Σκοπός μας δεν είναι να σε προσανατολίσουμε κομματικά και ούτε να σου φορέσουμε τις δικές μας παρωπίδες. Είναι ουσιαστικά ένα κάλεσμα για να επιστρατεύσεις τη δική σου λογική. Να χρησιμοποιήσεις τη δική σου κριτική σκέψη και όχι την “ψευτοϊδεολογία” που υιοθετούν οι εκάστοτε πατριώτες και που πρωταρχικός τους σκοπός είναι να σε κάνει μισάνθρωπο.
Η εποχή αφήνει περιθώρια στο να πέσουμε στην παγίδα των νεοναζί σειρήνων που η διεστραμμένη λογική τους συνοψίζεται στην κινέζικη παροιμία “Κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος.” Σκοπός δικός μας και του καθενός, πρέπει να είναι να μην επιτραπεί να συμβεί κάτι τέτοιο, να μην αφήσουμε να διαδοθεί άλλο ο φασισμός πουθενά, σε καμία γειτονιά, σε κανένα χώρο δουλειάς, σε κανένα σχολείο.

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ,
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Πρωτοβουλία μαθητών από τη Στρούγκα