Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 1 μμ ΠΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ

Η εν ψυχρώ δολοφονία, του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν η σπίθα που άναψε την νεολαίστικη και κοινωνική εξέγερση, που εκδηλώνεται στους δρόμους όλης της χώρας.
Η εξέγερση αυτή έχει πολύ βαθύτερες αιτίες στη συστηματική παραβατικότητα των εκπροσώπων του κράτους και των κυβερνήσεων, στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στην καταστολή, στην μόνιμη ατιμωρησία τους, την ανεργία, την φτώχεια, την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ζωής και της εκπαίδευσης, την απουσία οραμάτων για την νεολαία.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι μια εξέγερση πέρα για πέρα δίκαιη
Αυτό το κίνημα που βίωσε την δολοφονική κρατική καταστολή ως γενικευμένη επίθεση του κράτους στην νεολαία, συσπείρωσε εκτός από μαθητές/φοιτητές και ευρύτερα στρώματα της νεολαίας που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα γρανάζια της καπιταλιστικής παραγωγής (εργατική και άνεργη νεολαία, μετανάστες), με μισθούς δουλείας, με ανύπαρκτες εργασιακές και συνδικαλιστικές σχέσεις, στο έλεος της εργοδοτικού αυταρχισμού.
Οι κρατούντες κατάλαβαν ότι αυτό το κίνημα σηματοδοτούσε έναν μεγάλο κίνδυνο, που δεν ήταν οι σπασμένες βιτρίνες, αλλά η αμφισβήτηση της «βιτρίνας», του συστήματος των αγοραίων αξιών και της εμπορευματοποίησης όλων των δημόσιων αγαθών, του οποίου η οικονομική δομή είχε ήδη αρχίσει να αμφισβητείται με το κραχ του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επιπλέον δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν με καμία συναινετική διαπραγμάτευση, κυρίως γιατί τα πολιτικά του αιτήματα δεν είχαν για το σύστημα καμία διαπραγματευσιμότητα, υπερέβαιναν τα όρια του.
Η κυβέρνηση προκειμένου να το αναχαιτίσει, το αντιμετωπίζει με δολοφονική καταστολή και με επιστράτευση όλων των μηχανισμών ασφαλείας, με μαζική τρομοκρατία, με αθρόες συλλήψεις.

Το κλίμα τρομοκρατίας των τελευταίων ημερών (προσπάθειες για κατάργηση των διαδηλώσεων και του ασύλου, σκλήρυνση της αστυνομικής βίας, χρήση τόνων χημικών αερίων στις διαδηλώσεις, ενεργοποίηση ακραίων φαινομένων «αγανακτισμένων» πολιτών και προβοκατόρικες ενέργειες), αποτελεί την πιο αντιδραστική έκφραση κρατικής πολιτικής μετά την μεταπολίτευση.
Το κλίμα αυτό τρομοκρατίας καλλιεργήθηκε και στην πόλη της Λάρισας, με την συμπόρευση του Δήμαρχου και του πρόεδρου του Εμπορικού συλλόγου, που παρότρυναν τους πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και αντικειμενικά υποβοηθήθηκε από τις πολιτικές απόψεις εκείνων που μίλαγαν για «εισαγόμενους και μεταφερόμενους προβοκάτορες».

Απότοκος αυτού του κλίματος στην πόλη ήταν οι συλλήψεις 25 νέων από τους οποίους, οι 17 είναι ανήλικοι μαθητές/τριες σχολείων της πόλης, οι υπόλοιποι φοιτητές, και νέοι μετανάστες και η απόδοση ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου στους 19 από αυτούς που βασίζεται στον «τρομονόμο». Μερικές από τις εξωφρενικές κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι:

«συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση πλήθους, συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας/εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως.»
Είναι η πρώτη φορά που ο αντιτρομοκρατικός νόμος ενεργοποιείται για να καταστείλει ένα κίνημα.

Η Δικαιοσύνη λειτούργησε ως κατασταλτικός μηχανισμός, με κατάφωρη παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, συντάσσοντας κατηγορητήριο, μόνο με καταθέσεις αστυνομικών, χωρίς να δεχτεί αυτόπτες μάρτυρες υπεράσπισης και προφυλακίζει 4 από τους συλληφθέντες χωρίς να τηρήσει καν τις προϋποθέσεις που ο Νόμος θέτει για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης (έλλειψη μόνιμης κατοικίας, ύποπτος φυγής).

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτηθήκαμε σαν πρωτοβουλία αλληλεγγύης αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των συλλήψεων σαν προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της εξέγερσης, ζητώντας από πολίτες, συλλογικότητες και φορείς να σταθούν αλληλέγγυοι (με ψηφίσματα συμπαράστασης από την πόλη και από όλη την Ελλάδα).
Στα πλαίσια αυτών των δράσεων η πρωτοβουλία αλληλεγγύης διοργανώνει:


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 1 μμ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ Της ΛΑΡΙΣΑΣ

Για:
� Να καταργηθεί ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
� Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες για όλους τους συλληφθέντες και να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι
� Να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της Λάρισας